חוק הסופרים
ב־31 ביולי 2013 חוקק בכנסת חוק הסופרים, להגנה על הסופרים ועל הספרים בישראל. החוק נועד לשים סוף למחירים הנמוכים של הספרים הנמכרים בחנויות, ולדאוג לסופרים לגמול טוב יותר בעבור ספרם. כמו כן, הסברה מאחורי החוק הייתה שהוא יאפשר תחרות גדולה יותר בין החנויות ושכך יהיה מגוון רחב יותר של ספרים.
הרקע לצמיחת חוק הסופרים
בארץ ישנן שתי רשתות מרכזיות המשווקות ספרים. שלמעשה הן דואופול השולט בחלק גדול מאוד משוק שיווק הספרים בישראל. במצב עניינים זה לא יכולה להתקיים תחרות בשוק הספרים ומחיר הספרים אינו נובע מתחרות, אלא מהחלטה של הרשתות הגדולות, הקובעות את המחיר על פי האינטרסים שלהן.
הסופרים היו הניזוקים הראשונים ממצב זה, משום שנאלצו להסכים לכל תנאי של הרשתות הגדולות. למשל, במבצעי ה-4 במאה, ארבעה ספרים במאה שקלים, לא התחשבו כלל במחיר המומלץ לצרכן, כך שהרווח של הסופר, לו היה קיים, קטן משמעותית.
נוסף על ישראל, חוק זה קיים בכמה מדינות בעולם, כולל צרפת. הוחלט שהחוק יהיה תקף לשלוש שנים, ובזמן זה ייבחנו החוק והשפעתו על שוק הספרים בישראל.
מה בעצם החוק אומר?
על פי החוק, כל ספר חדש יהיה ב“תקופת הגנה”, הנמשכת שנה וחצי. בזמן זה מחיר הספר יהיה המחיר המומלץ לצרכן ויהיה אסור לשנותו. חריג לכלל זה הוא שבוע הספר, שבו נמכרים ספרים בהנחה משמעותית, אז מותרת הנחה של עד 20% לספרים חדשים. נוסף על כך, הקנייה בתווי הנחה לספרים מוגנים אסורה.
חוק הסופרים – בעד או נגד?
למרות הכוונות הטובות נוצרו סביב החוק מחלוקות רבות. החוק כבר שינה את כל הקשור לשוק הספרים בישראל. מחיר הספרים המומלץ נשמר, וכבר לא ניתן לקנות ספרים במחיר נמוך מאוד שכלל לא משקף את זמן ההשקעה מצד הסופר. מנגד, יש הטוענים שמכירת ספרים חדשים ברשתות המורשות הפכה קשה יותר. כמ כן, יש הגורסים כי סופרים צעירים ימכרו יותר ויותר את ספריהם בפלטפורמות מגוונות שאינן הרשתות הגדולות, כגון חנויות ספרים מקוונות, ספרים דיגיטליים, אתרי מימון המונים כמו הדסטארט ומימונה . כך הרשתות הגדולות כבר לא יוכלו להיות דואפול ויהיו מחויבות לשמור על המחיר המולץ לצרכן.
איך זה משפיע עלינו?
כחברה להפקת ספרים והוצאתם לאור בהוצאה עצמית, עלינו לשים לב לכל המתרחש בשוק הספרים. חוק הספרים הוא האירוע המשמעותי ביותר בשנים האחרונות בשוק זה.
להבדיל מבעבר, אנו מחויבים כעת לציין את החודש ואת השנה שבהם הספר יצא לאור ואת מספר המהדורה, בעת שאנו מעצבים את הכריכה. כך מנהלי החנויות ועובדיהן יכולים לדעת בקלות אם הספר בתקופת ההגנה. כמו כן, בניב ספרים – לצאת לאור בהוצאה עצמית – אנחנו כותבים על הכריכה את החודש, את השנה ואת מספר המהדורה עם הברקוד ועם המחיר המומלץ לצרכן.
לאחר צאת חוק הסופרים מוציאי ספרים רבים לא היו מודעים לשינוי, ונאלצו בדיעבד להדפיס מדבקות ברקוד מעודכנות לתאריך ההוצאה לאור. אם ספרכם כבר הודפס אך לא עודכן, פנו אלינו ונדריך אתכם. אפשר גם להתקשר אל משרד הכלכלה ולבקש הסבר – 02-6662627, או באתר http://www.economy.gov.il/books